уторак, 27. децембар 2011.

Sastav: Vasko Popa


Nazovimo je modernom, modernizmom, moderna lirska pesma ,avangarda ili samo savremena poezija. Zvuci jednostavno, ali je zapravo vrlo slozena i razlicita po svom tematskom opredeljenju, poetickom shvatanju, formalnim obelezjima, tonu, resenju i eksperimentalnim traganjima.Njeni stvaraoci pisali su izmedju dva rata, stvarajuci umetnicka dela i obezbedjujuci sebi besmrtnu buducnost i mesto u savremenoj knjizevnosti.Dosta iznad obicnih ljudi, svojih savremenika, vecina je bila neshvacenja i smatrana kontraverznim.Najneshvaceniji od njih je mozda bio Vasko Popa, preteca moderne srpske poerzije.

O Popinoj poeziji narod je imao razlicita misljenja, pozitivna ili negativna, ali jedno je sigurno, niko nije bio ravnodusan. Odusevljavala je savremene ljude i dubokoumnike, ali je razocarala one koji nisu bili spremni  da zadju dublje od prvog nivoa razumevanja i tamo pronadju prava znacenja.Danas njegova poezija izaziva odusevljenja bas zbog tog dubokoumnog znacenja, a u ljudima, pre svega u meni, budei razlicita osecanja.Pesnik inenadjuje, odusevljava, fascinira i podstice na razmisljanje.Iznenadjuje me svojim obracanjem svetom bicu kao svom bratu. Fascinira svojom sposobnoscu da od niceg stvorig nesto i u meni budi osecaj divljenja jacinom svoje metafore. Samo razmisljajuci o njegovim pesmama otkrivam tajne njegovog stvaranja. Stvaram sliku teskobnog zivota, osetim taj strah i sigurnost koju je  narod pronalazio u sakralnim objektima.Uprkos cinjenici teskog zivota u vreme izmedju dva rata u njegovim pesmama se nazire tracak humora i naklonost aforizmima.« Ljubav nije oduvek postojala, nju je znate izmislila sirotinja » . Vaskina dela prozeti su kontraverznoscu ostavljaju utisak buntovnika, revolucionara. I ne samo revolucinoara vec i nadrealiste, jer sve sto je realno u njegovim pesmama dobija neku nerealnu boju.

Vasko Popa je povezao umetnosti, svaku umetnost je dozivljavao i prenosio na papir stvarajuci nova umetnicka dela i tako je umetnoscu nadzivljavao sve istorijske katastrofe koje su zadesile njegove savremenike. Medjutim kada je rec o njegovoj poeziji, to je svakako poezija apsurda i revolucije.

Нема коментара:

Постави коментар